Ved du, hvad der er sandt og falsk om snus? Klik på kortene og få svaret

 • Snus er ulovligt

  Sandt

  Det er ulovligt at sælge snus i Danmark. Både som butik og privatperson. Sverige er det eneste land i EU hvor det er tilladt at sælge snusposer med tobak. Norge er ikke medlem af EU, så i Norge er det også tilladt at sælge snusposer med tobak. Dog må man gerne sælge tyggetobak og nikotinposer.

 • Nikotin er skadeligt

  Sandt

  Der er mistanke om, at nikotin påvirker udviklingen af din hjerne. Derudover bliver du nemt afhængig, hvilket gør det svært at stoppe med at tage snus.

 • Der er glasskår i snus

  Falsk

  Der er ikke glasskår i snus. Men der er salte i snus, som kan ligne glasskår, når saltet tørrer ind. Saltet opløser nikotinen hurtigere i blodet.

 • Snus afstresser mig

  Falsk

  Nikotinen i snus snyder din hjerne til at frigive stoffer, som får dig til at føle dig godt tilpas og afslappet. Problemet er, at din hjerne nemt bliver afhængig af nikotin. Hvis du er blevet afhængig, har din hjerne nu brug for nikotinen for at føle sig almindeligt godt tilpas. Hvis den ikke får nikotin, kan du opleve, at du bliver irritabel og i dårligt humør.

 • Snus kan bruges til rygestop

  Falsk

  Det er ikke en god idé at bruge snus som hjælp til rygestop. Snus er forbundet med en helbredsrisiko, da det indeholder skadelige stoffer og nikotin, der kan gøre dig afhængig.

  Der findes en lang række sikre alternativer, der kan hjælpe dig med et rygestop. Du kan ringe til Stoplinien eller downloade appen XHALE. Du kan også læse mere om hvordan du kan stoppe med at tage snus her.

 • Snus skader tænderne

  Sandt

  Snus skader dine tænder. Det kan misfarve dem, farve dit spyt brunt og skade dit tandkød. Snus kan nemlig få dit tandkød til at trække sig tilbage, så mere af dine tænder bliver synlige. Når først tandkødet har trukket sig tilbage, vokser det ikke op igen.

 • Er det sandt?