ER SNUS SKADELIGT?

Klik på figuren og se, hvad snus gør ved kroppen

Tandskader

Snus kan misfarve tænderne og skade slimhinderne i munden. Det kan også få dit tandkød til at trække sig tilbage, så mere af tænderne bliver synlige. Det kan man ikke reparere igen.

Afhængighed

Snus indeholder nikotin, der kan gøre dig fysisk afhængig. Det skaber en ubalance i din hjerne, der snyder din hjerne til at tro, at den har brug for snus for at komme igennem dagen, svære situationer eller for at slappe af.

Kræft

Snus indeholder nikotin og andre sundhedsskadelige stoffer. Det er usikkert, om snus øger risikoen for kræft.

Kredsløbet

Nikotinen i snus påvirker dit hjerte og dine blodårer, da snus kan få pulsen og blodtrykket til at stige.

Hjernen

Der er mistanke om, at nikotin kan skade hjernens udvikling og gøre det sværere at lære nyt, huske og koncentrere sig.

"Når jeg falder i søvn med snus i munden,
kan jeg tage et lag tandkød af næste morgen"

Thomas, gymnasieelev på 18 år

SÅDAN REAGERER DIN KROP PÅ SNUS

DEN FØRSTE GANG

Når du tager snus, optager du indholdet i snusposerne gennem dine slimhinder, og på den måde kommer det ud i blodet og hele kroppen. Det kan give kvalme, opkast og en følelse af ubehag de første gange, du bruger snus. Sådan reagerer kroppen, når den ikke er vant til nikotin. Nikotin kan også få din puls og dit blodtryk til at stige.

Nikotinen er også det stof, der kan gøre, at du oplever en snurrende og afslappende fornemmelse i kroppen, når du bruger snus.

NIKOTIN SKADER DIN HJERNE

Nikotinen kan være særlig skadelig, når du er ung. Hjernen er nemlig først færdigudviklet i midten af 20’erne. Og hvis din hjernes så udsættes for nikotin der, kan det påvirke den. Din evne til at koncentrere dig, huske og lære nyt kan blive dårligere. Der er også mistanke om, at man nemmere bliver afhængig af andre stoffer, når man bruger nikotin og at man har større risiko for angst og depression.